top of page

Mézeskalács házikó - mint a mesékben

Frissítve: 2018. dec. 14.

Alsó tagozatos koromban, karácsonyi ajándékozáskor kaptam életem első mézeskalács házikóját zizegős celofánba kötve. Bármilyen jól zár is a csomagolás, pusztán a látványtól is összefut a nyál a szájban: két tenyérnyi mézeskalács két tenyérnyi cukor és selymes fényű fehér cukormáz alá rejtve. Egy tökéletes kis mesebeli házikó, melynek a tökéletlenségeit az alkotói műgond tökéletesen elfedezi. A fiú, akitől a házikót kaptam 15 évvel később karikagyűrűvel, majd három gyönyörű gyermekkel ajándékozott meg. :)



Akkor még nem tudtam, hogy hogyan készült a házikó, mégis megbűvölt. Hát még ha tudtam volna! Anyósom, Terka minden advent vége felé meghív egy mézeskalács ház készítő buliba. All inclusive a kiszolgálás: megsüti mindenkinek a házikókat, cukorkahalmokkal és megtöltött habzsákokkal vár minket. Mi pedig rávetjük magunkat…


Összeállítjuk a házat, majd nekilátunk a felcicomázásnak.





Mi a trükk? A sikeres házikóépítésnek és a jó hangulatnak öt sarkalatos pontja van:

  • Minél kevesebb a szódabikarbóna a mézestésztában, annál jobban tartja az alakját a kivágott forma. (Ez elég fontos a házikó esetében. :))

  • A házikót a papírtálcára vagy tányérra is ráragasztjuk a cukormázzal.

  • Fogszekálókkal” is rögzítjük az illesztéseket. Ezeket csak másnap húzzunk ki.

  • A nürnbergi asszonykórus biztosítja a karácsonyi hangulatot. Hagyományosan magnókazettáról (!), idén azonban újítás történt: a telefonról szólt. Szerencsére sikerült olyan felvételt találni, ami magnó nélkül is hozta a recsegős effekteket.

  • Együtt a család. Mindenki szívesen jön. Tizenévesként is várták a mézeskalácsház-díszítést.






Ami a kamaszokat is odavonzza


Hihetetlen, hogy a négy fiú (és oldalbordáik) minden évben lelkesen várják és semmi pénzért ki nem hagynák a mézeskalácsház készítést. De tényleg. Mi lehet az, ami odavonzza a kisiskolást, a tizenévest, az egyetemistát (és barátnőjét), amiért aznap hamarabb eljönnek munkából a felnőtt férfiak és viszik az új kis családot is a nagymamához? Szerintem nagyon fontos, hogy milyen szeretettel várják őket, és a hagyomány megtartó ereje. Viktor szerint viszonyt:

Az a lényeg, hogy minél több gumicukrot tömjünk a ház belsejébe. Lehetőleg úgy, hogy anyánk ne lássa. - ugyanis az év hátralevő részében gumicukorstop van.



Az általunk használ sablont most le is tölthetitek innen. Terka tojás nélküli mézeskalács receptjét pedig itt találjátok.


Kárpáti Ági



42 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Zalán 4.

bottom of page