top of page

Mikrozöldek az ablakpárkányon

Pár hete megakadt a szemem egy instagarmos hirdetésen, amely azt ígérte, hogy alig 12 nap alatt finom, vitamindús és vegyszermentes növénykéket nevelhetek az ablakomban.

Rögtön lecsaptam rá, és fél óra múlva már el is küldtem a megrendelésemet a webshopban.

Mik azok a mikrozöldek?


Apró, fiatal növényi hajtások, melyek

- frissek: te szüreteled le őket - vegyszermentesek: a kezeletlen magok és a kókuszrost (ebbe ültetjük) garantálják a vegyszermentességet - vitaminban nagyon gazdagok: pl. a vörös káposzta mikrozöldben a kifejlett káposztához képest negyvenszer több E-vitamin, hatszor több C-vitamin és hatvankilencszer több K-vitamin van

A mikrozöldek (vagy mikrosaláták) általában zöldségfélék (borsó, káposztafélék, retek és még sok más fajta), de növeszthetünk fűszernövényekből is.

Ezeken a  fiatal növényi hajtásokon (fajtától függően 8-10 cm magasak) már megjelentek az első igazi levélkék, de  a gyökérrendszer még nem igazán fejlett.


Mi a különbség a mikrozöldek és a csírák között?

A csírák kicsírázott magvak. A mikrozöldek fejlődésben lévő növények/fiatal növényi hajtások, az elvetett magvak már szárat és leveleket is növesztettek. A WHO besorolása alapján a csírák közepesen kockázatos növényi eredetű élelmiszerek csoportjába tartoznak, mivel a csírák előállításához szükséges feltételek a kórokozó baktériumok szaporodása számára is ideálisak (kedvező hőmérséklet, magas páratartalom, hosszú csíráztatási idő). A mikrozöldek növesztése során ilyen veszélyekkel nem kell számolnunk, hiszen a mikrozöld növények szabad levegőn növekednek. A csírák és a mikrozöldek ízükben is eltérnek. A mikrozöldek esetében a fiatal növény szárát és leveleit fogyasztjuk, ízük koncentrált, karakteres, a kifejlett növényhez nagyon hasonló ízük van.



Nem kell hozzá kert, hogy mikrozöldeket ültethessünk, csupán egy világos ablakpárkány.

Lássuk, mi hogyan csináltuk!


A Salátázó weboldalán kiválasztottunk egy papír tálcás ültetőcsomagot, amelyben két fajta zöldborsó és napraforgómagok voltak, én még pluszban rendeltem hozzá egy csomag fodros kel magot is, mert imádom. Hihetetlenül gördülékenyen ment minden. Kedden délben adtam le a rendelésemet, és szerdán délben már a kezemben volt a csomag.





Orsi, a Salátázó szíve-lelke egy jól érthető és követhető ültetési útmutatót is csomagolt a dobozba!


Aztán nekiláttunk Zalánnal az ültetéshez!

Először a kókuszrost téglákat áztattuk be, hogy jól megszívják magukat vízzel. Ez kb. 2 perc volt.


Majd egyenletesen elosztottuk a három papír tálcában, elvetettük a magokat és alaposan megspricceltük őket!





Aztán sötét helyre (egy faládába) tettük őket 5-6 napra. Naponta 2x locsoltuk (spriccelővel), reggel oviba indulás előtt, és délután, amikor hazajöttünk az oviból! :-)



Amikor már elérték a 4-5 cm magasságot, kitettük őket az ablakpárkányra, és két naponta locsolgattuk a növénykéket!






Aztán napról napra gyönyörködtünk bennük, figyeltük, ahogy növekednek! Nagyon izgalmas volt, az egész család izgult értük! :-)


Orsival felvettem a kapcsolatot Instagramon, mert akadt néhány kérdésem. Mindenre készségesen és szinte azonnal válaszolt.






Végül eljött a szüret ideje! Alig vártuk már, hogy megkóstolhassuk a saját mikrozöldjeinket!

Mindenkinek nagyon ízlettek! Frissek és ropogósak voltak, minden falatban éreztük az egészséget. Nagyon rákaptunk az ízükre, azóta is szinte mindenbe teszünk! Színesebbek tőlük a szendvicsek, a saláták, a tészták, a krémek, és még sok más.
















A jövőben pedig egy újrahasznosított műanyagból készült, tartós, prémium minőségű ültető tálcában fogjuk növeszteni a zöldeket. Minden fajtát ki fogunk próbálni (káposzta, retek, koriander, mustár, brokkoli, stb.) Mert az nem kérdése, hogy mindig lesznek-e zöldjeink!


A fodros kel és a napraforgó már elfogyott, a borsónak még van néhány hajtása. Így néz ki most, amit 32 napja ültettünk, és azóta naponta szüretelünk:




Innen tudtok mikrozöld ültetőcsomagokat rendelni: https://salatazo.hu

https://www.facebook.com/salatazo/


Hajrá! Egyetek zöldeket!



Boross Nóra




348 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Zalán 4.

bottom of page