top of page

Kevesebb műanyagot!

Mindenki tudja, látja, tapasztalja, hogy Földünk veszélyben van, de kevesen tesznek érte igazán, szívből, elkötelezetten és kitartóan. A környezetvédelem ma már nem lehet úri huncutság. Tennünk kell, védenünk kell. Nekem, neked, mindenkinek. Természetesen. Zsigerből.



Észre kell vennünk, hogy mi, kis, halandó emberek is tehetünk nagy dolgokat aprócska odafigyeléssel.


Összeszedtem néhány olyan dolgot, amellyel kisebb ökológiai lábnyomot hagyhatunk magunk mögött. Ezeket könnyen beépíthetjük a mindennapjainkba, és sokkal jobban érezhetjük magukat tőlük.

Nem akarok megmondó ember lenni, nekem is sok területen kell még fejlődnöm, de az elszántság és az akarat megvan bennem, és nap mint nap teszek érte valamit. Ha aprót, akkor aprót, de van, hogy egészen nagyot.


- Ne használjatok nejlon zacskót! Amikor boltba mentek vigyetek magatokkal kis szövet zsákokat, IKEA-s zárható zacskót, papír zacskót. Ezekbe pakoljátok a zöldséget, a gyümölcsöt, a pékárut, és minden olyan dolgot, amit amúgy nejlonba tennétek.

Tipp: van egy csomó olyan zöldség és gyümölcs, amit nem kell zacskóba tennünk, "pucéran" is hazavihetjük őket. Pl: banán, dinnye, káposzta, cukkini, tök, mangó.

Ha ruhát veszünk, akkor is kerüljük a reklám szatyrokat!

Tény: a műanyag zacskó a legnehezebben lebomló szemétféle.




- Szelektáljatok! A szelektív hulladékgyűjtésnek ma már rutinszerűnek kéne lennie, de sajnos sokan még mindig nem gyakorolják, pedig olyan egyszerű dolog.


- Egy kis plusz mosogatás. A kiürült joghurtos vagy tejfölös vödröket, poharakat öblítsük el, és dobjuk a szelektív kukába!


- Mondjatok le a PET-ről. A műanyag palackok is dobogós helyen állnak, ha környezetszennyezésről beszélünk. Vegyünk magunknak egy szép és praktikus kulacsot, vigyük magunkkal egész nap, ha kell, töltsük újra.




- Kevesebb fülpiszkálót! Nem is gondolnánk, de ezek a kis pálcikák is rajta vannak a top 10 -es környezetkárosító listán. Szakemberek szerint nem is annyira tesznek jót a fülünknek, használjunk inkább fültisztító sprayt.


- Otthoni tárolás okosan. Rengeteg folpack fólia végzi a kukában nap mint nap. Csökkentsük a számukat úgy, hogy fedéllel ellátott üveg dobozokban tároljuk a maradékokat, felvágottakat, sajtokat. A gyerekek uzsonnáját szendvicspapírba vagy kis dobozokba tegyük!


- Nincs több szívószál? Anyaként nehéz megértetnem a kisfiammal, hogy miért nem szeretnék szívószálat adni neki (ebben még fejlődnünk kell, jelenleg kb. 200 db van a szekrényben...:-().De tény, hogy a szívószálak nagyon nagy környezeti terhelést okoznak. Ha tudjuk, kerüljük a használatukat!



- Hajrá, karton! Amiből lehet, válasszunk kartoncsomagolású terméket (pl. tészta, mosószer, paradicsompüré). A kartont sokkal egyszerűbb újrahasznosítani és könnyebben is bomlik le, mint a műanyag.


...és még lehetne folytatni!

Írjátok meg nekünk, ti hogyan óvjátok a Földet!


Bónusz infó:

Magyarországon a Felelős Gasztrohős Alapítvány a Humusz Szövetséggel és a Refillel közösen műanyagmentes életre buzdítja a lakosságot. Júliusban a PET palackoké lesz a főszerep.

A "Töltsd velünk a júliust" kampányunkkal szeretnénk csökkenteni az egy használat után szemétbe kerülő PET palackok számát, ezért mindenkit arra buzdítunk, hogy amikor csak teheti töltse újra palackját vagy vigyen magával kulacsot.



A kampányt egy Műanyagmentes Piknikkel indítják el a szervezetek, ahol a háztartásokban megtalálható műanyagok teljes szortimentjére kapunk tartós, környezetbarát alternatívát.

Ennek időpontja és helyszíne:


2018. július 7., szombat, 10-15 óráig

1111 Budapest, Saru utca 11., HuMuSz



Boross Nóra


52 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Zalán 4.

bottom of page