top of page

Kerti parti kisokos

Az egyik legjobb dolog a tavaszban és a nyárban, hogy késő estig kint lehet üldögélni a teraszon, iszogatni, beszélgetni, csodálni a csillagokat, beszívni a hűs este lágy illatait.


Alapkellékek


· egy barátságos kert vagy terasz

· egy nagy asztal székekkel

· hangulatvilágítás

· finom fogások

· frissítő italok


Ennyi tulajdonképpen elég is lenne ahhoz, hogy egy csodás estét együtt töltsünk a kertben. Azonban vannak olyan apró praktikák, amelyek még varázslatosabbá, még felejthetetlenebbé tehetik az összejövetelt.


A dekoráció

Szükség van valamilyen dekorációra, hogy a vendégek otthonosan érezzék magukat. A legfontosabb a hangulatvilágítás megálmodása. Rakjuk tele a kertet (biztonságos) mécses tartókkal, fűzzünk a fákra hangulatos világító lampionokat, és az asztalra is tegyünk néhány gyertyát! Praktikus és pénztárca kímélő megoldás, ha régi befőttes üvegeket selyempapírba burkolunk, kötünk rájuk egy színes szalagot, és ezekbe helyezzük bele a teamécseseket. Készítsünk papírfűzért a gyerekekkel közösen, így ők is büszkélkedhetnek majd a vendégek előtt. Szerezzünk be egyszerű, színes papírokat, vágjunk belőlük háromszögeket, majd ragasszuk fel őket szépen sorban egy hosszú madzagra. Az így kapott füzért bárhová felaggathatjuk a kertben.

Helyezzünk az asztalra egy csokor virágot vagy friss fűszernövényeket (amelyből az este folyamán lehet csipegetni)! Készítsünk ki néhány pulóvert és takarót, a fázósabb vendégek hálásak lesznek érte.





A teríték

Engedjük el a fantáziánkat, legyünk nyitottak, válasszunk olyan étkészletet, amely vidám, játékos színeivel odavonzza a tekinteteket és még nagyobb kedvet csinál a közös étkezéshez. Érdemes ilyen alkalmakra jobb minőségű papír vagy műanyag tányérokat, evőeszközöket és poharakat beszerezni! Utóbbira találjunk ki valamilyen ötletes jelölőt, hogy mindenki tudja, hogy melyik az ő pohara. Válasszunk vidám, nyári mintás szalvétát, melyet a megszokottnál játékosabban hajtogassunk meg!



Az ételek

Hemzsegnek a gasztroblogok a klasszikus kerti parti ételek receptjeitől. Válasszunk olyan fogásokat, melyeket könnyen és gyorsan el tudunk készíteni, hiszen nekünk is ott a helyünk az asztalnál, ne rohangáljunk egész este a konyha és a kert között. Készítsünk ki minden hozzávalót a kertbe, legyen egy szervizasztalunk, amelyhez gond nélkül odaférhetünk, legyen közel a tűzhöz vagy a grillrácshoz. Készíthetünk bográcsban pörköltet, lecsót, paprikás krumplit, süthetünk pácolt húsokat és zöldségeket grillrácson, de a konyhában is elkészíthetjük a menüt, amit aztán a kertben fogyasztunk el jóízűen.






Néhány menütipp

1.

Előétel: házi pogácsa Főétel: vörösboros marhapörkölt asztalt áfonyával, friss kenyérrel, uborkával. Desszert: friss gyümölcsök nyársra húzva Ital: bor, szörp, víz, sör

2.

Előétel: friss zöldségek (répa, zeller, kígyó uborka) fűszeres mártogatóssal Főétel: grillezett csirkemell, csirke szárny, zöldségek, sajt; friss, olajos-mustáros dresszinges salátával Desszert: főtt kukorica fűszervajjal Ital: limonádé, almafröccs, rosé

3.

Előétel: hideg gyümölcsleves Főétel: nyársa húzott (egyénileg sütött) kolbász, hagyma, szalonna, alma, burgonya, friss kenyérrel Desszert: meggyes pite Ital: pálinka, bor, víz

4.

Kemencével rendelkezőknek Előétel: pirítós hagymalekvárral Főétel: kemencében sült házi pizza (vagy hagymás, szalonnás, tejfölös lepény; vagy cipóba bújtatott csülök) Desszert: kemencében sült alma fagyival Ital: sör, bor, szörp


Boross Nóra

51 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Zalán 4.

bottom of page