top of page

Szedj szemetet, menő leszel

Frissítve: 2018. márc. 20.

Mindig is szúrták a szememet a PET palackok, a műanyag poharak, az energiaitalos dobozok, amikor egy gyönyörű erdőben sétáltam. De ritkán vagy egyáltalán nem szedtem fel őket. Gusztustalannak éreztem megfogni, és arra gondoltam, hogy szedje fel az utcaseprő vagy az, aki eldobta. Na, hát ez úgy hülyeség, ahogy van. Nyilvánvaló, hogy ő nem fogja felszedni. Sőt, utána hajít még egyet.


Aztán egy családi kirándulás alkalmával jó példát akartunk mutatni a kisfiunknak, így gyorsan kiürítettünk egy szövet szatyrot, és kincskeresést varázsoltunk a szemétszedésből. Szépen gyűltek a flakonok, a fém dobozok, a műanyag poharak, a csokipapírok, a csipszes zacskók, a sörös üvegek, a cigis dobozok, és egy csomó olyan dolog, amikre álmunkban sem gondoltunk. Fém kanál, villanykörte, autó szivattyú, tollpárna...stb.



Annyira belejöttünk a dologba, és annyi örömöt adott a kedvenc kirándulóhelyeink megtisztítása, hogy azóta sportot űzünk belőle. Két legyet egy csapásra: kirándulunk a friss levegőn és közben teszünk valamit a környezetünkért.


Ma ott tartunk, hogy már a gyerek szól, hogy


„Anya, ez egy szemét, a buta emberek eldobálták! Szedjük fel!”



Néhány hasznos tipp egy szemétszedős kiránduláshoz:


· vigyél szemetes zsákot (jó, ha erős, és van füle)

· vigyél kesztyűt (minden szemét undi)

· vigyél védő szemüveget (sokszor be kell mászni a bozótba)

· ne a legdrágább kabátodban menj (a fenti ok miatt)

· az eldobált zsepiket NE szedd össze (pisisek, taknyosak...)

· találd ki, hogy hová dobod majd az összegyűjtött zsákokat (lehetőleg egy szemetesbe)


„Ma már kevesebbet szemetelnek az emberek!”- olvastam egy cikkben. Igen, lehet, hogy a friss szemét kevesebb, de az erdők mélyén rengeteg több éves hulladék lapul, melyek szennyezik a környezetet. Ezeket is össze kell szednünk!


Ha tehetjük, szervezzünk családi szemétszedő kirándulásokat. Ha valaki gyakran kirándul, akkor igazán nem nagy pluszmunka összeszedni néhány eldobált ezt-azt.



Remélem, ti is kedvet kaptatok egy frissítő, szemétszedős túrához! Ha igen, kérlek, osszátok meg velünk a tapasztalataitokat, és küldjetek képet az összegyűjtött "kincsekről"!


Boross Nóra

48 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Zalán 4.

bottom of page