top of page

CSOK - Készülj a készültségi fokra!

Az öröm


Megigényeltük a 10+10 CSOK-ot (tehát három gyerek után a maximális támogatás és a kamattámogatott hitel). Meg is kaptuk, aminek nagyon örültünk. Szamos feketerdő tortával ünnepeltünk. Tudtuk, hogy az a dolgok rendje, hogy beépítjük az önerőt, aztán folyósítja a bank a mind a hitel mind a CSOK első részletét. Amiért viszont erről írni érdemes: ez korántsem ilyen egyszerű, méghozzá azért, mert a bank másképp ítéli meg a készültségi fokot, mint a laikus elsőhiteles építtető. Nálunk az első részlethez szükséges készültség 60%-ban lett meghatározva, hiszen ennyi volt az önerőnk az építéshez. Le is adtuk a költségvetést a banknak, és azt gondoltuk, hogy amikor az önerőnk elfogyott, akkor minden bizonnyal elértük a 60% készültségi fokot, hiszen a projekt 60%-ára volt pénzünk.





A döbbenet


Ehhez képest hideg zuhanyként ért minket, hogy a banki értékbecslő 39%-os készültséget határozott meg. Igyekeztem megérteni a különbség okát, és arra jutottam, hogy az értékbecslőnek egészen más a gondolatmenete: van egy táblázata, hogy egy ilyen típusú építkezés általában milyen munkanemekből áll, és azok általában hány százalékát teszik ki a teljes értéknek. Tehát az ő elképzelése szerint a földmunka 2,5%-a a teljes beruházásnak, a tető 10%, stb. Hogy a mi esetünkben a földmunka közel 5%, az nem számít. És amikor eljön a szemle ideje, akkor a következő izgalmas -ha úgy tetszik, csavaros- gondolatmenetet követjük: mivel a földmunka teljes mértékben elkészült, a munkanem készültsége 100%-os. Előrehaladásunk az építkezésben 2,5%, mert általában ennyi szokott lenni a földmunka hozzáadott értéke egy ilyen típusú projektben. (Ismétlem, esetünkben 5%-ot tett ki a költsége.) HATÁSSZÜNET. Nyilván, később ugyanez a mi javunkra szolgál, hiszen az a pár belső ajtó, ami nálunk lesz, mindjárt 4%-ot javít majd a készültségi fokon. Csakhogy az első folyósításkor ez még elég kellemetlenül érint minket. Nálunk a szerkezet maximális minőségben - és így arányaiban elég drágán készül. Az önerőn (a saját költségvetésünk 60%-a) felül további 5 millió forintot kellene beépítenünk, hogy elérjük a banki mérce szerinti 60%-os készültségi fokot. Ezt jó lett volna előre tisztán látni.



A tanulság


Kéretlen jó tanács: A banktól / értékbecslőtől jó előre kérd el a rátok vonatkozó értékbecslői táblázatot! Ebből sok minden kiderül: például az is, hogy az igényléskor leadott költségvetési adatlapon az "Egyéb költségek" rész, ahová a tervezési, engedélyeztetési, bontási és hálózat- és közmű-fejlesztési költségeket felvezettem, nem számolható el, nem növeli a készültségi fokot. (Felesleges időt tölteni ezeknek a költségeknek a felvezetésével a számláik dokumentálásával.)


Kárpáti Ági

1 521 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Zalán 4.

bottom of page