top of page

A mese ereje

A mesék világa egészen káprázatos hely. Nincsenek tabuk, nincsenek korlátok, tilalmak, itt mindent szabad, és mindennek az ellenkezőjét is. Egészen messzire rugaszkodunk a valóságtól, alig látjuk a Földet. Beszippant, elragad, felemel, befogad, szárnyakkal és élményekkel áraszt el. Ilyen erős a mese. Ilyen ősi misztikum rejtőzik benne.


Azt mondják, hogy a gyerekeknek szól, és hogy nekik mindegy milyen, csak mese legyen. Ám ugyanannyira a felnőtteké is ez a világ, mint a gyerekeké, hiszen a legtöbb esetben ők hozzák létre, belőlük fakad ki. A gyerekeket pedig nem lehet becsapni. Másodpercek alatt átlátnak a szitán, rögtön megérzik, ha egy mese nem jó. Előzetes mesetudományi ismeretek nélkül is kiválóan megérzik a hamisságot, a hozzá nem értést, az átverést. Ugyanakkor könnyen észreveszik a csodát is, ami átjárja a mesét. Odaköti őket az ágyhoz, folyamatosan szippantják a mesevilág levegőjét.


Megírni egy mesét?

Egyszerűnek tűnik, pedig nem olyan könnyű feladat. Rá kell érezni arra, hogy mi az, ami tényleg megmozgatja a gyerekek fantáziáját és megérinti lelküket. Egy olyan kényelmes kuckót kell teremteni nekik a szavak segítségével, amelybe bártan belefészkelődhetnek. Emellett pedig kell egy kis tűz is, amely ott izzik a levegőben, egy kis izgalom a sorok közé. Kell bele még egy csipetnyi gonosz, hogy a jó méltán győzedelmeskedhessen, és persze nem árt egy kis varázslat sem.


Mi ezeket a meséket olvassuk mostanában:


Top 6 mesekönyv (1-3 éves korig)– a mi kedvenceink


1. Maszat-könyvek: kedves, aranyos történetek, zseniális grafikával. Egy négy éves kisfiú, Maszat és kedvenc bohóca, Hóchóc mindennapi kalandjai jelennek meg a kis könyvek lapjain. Azért szeretjük, mert szép, nagy képek vannak benne, a történet könnyen érthető, és a kalandokat mi is átéljük nap mint nap. (Pl.: Berg Judit-Agócs Írisz: Maszat játszik, Pagony Kiadó)


2. Tölgyerdő meséi: négy kötetes sorozat, melyben az erdei állatok közé csöppenhetünk. Nyitogatható ablakai teszik igazán érdekessé a kis könyveket. (Pl.: Julia Donaldson-Alex Scheffer: Mackó levelei, Pagony Kiadó)


3. Kippkopp meséi: egy igazi klasszikus, melyen mi is nevelkedtünk, és most gyermekeink is szívesen veszik a kezükbe. Oldalain kedves rajzok és könnyen érthető történetek jelennek meg. (Pl.: Marék Veronika: Kippkopp és a hónapok, Ceruza Kiadó)


4. Kuflik: Dániel András érdekes lényeket alkotott. Amorf alakú, fura keresztnevű, kedves kis kuflik lepték el legújabb könyveit. Első olvasásra nem lettek a kedvenceink, de ahogy haladt előre a történet, szép lassan megszerettük őket. A humorral átszőtt mese hamar beszippantott minket, és most már nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy mi lesz a történet vége. (Pl.: Dániel András: Egy kupac kufli, Pagony Kiadó)


5. Franklin-könyvek: szintén klasszikusnak számít. Egy aranyos teknősbéka kalandjait ismerhetjük meg a kötetekből. A mi kedvencünk a Franklin és a kisbaba.


6. Böngésző: kisfiam legkedvesebb könyve. Nem lehet megunni, mindig találunk egy-egy újabb eldugott részletet, ami olyan nagy boldogsággal tölt el bennünket. Ez nem egy mesekönyv, hanem egy képböngésző. Ezer meg ezer apró mozzanattal, oldalról oldalra ismerős figurákkal, akikkel mindig történik valami izgalmas. Sőt, évszakról-évszakra is követhetjük főhőseink életét, hiszen Rotraut Susanne Berner megrajzolta nekünk a Téli, a Tavaszi, a Nyári és az Őszi Böngészőt is! (Naphegy Kiadó)


Boross Nóra


2 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Zalán 4.

bottom of page