top of page

Téli kirándulás extrákkal

Egy tipikus szombat délutáni párbeszéd köztünk és Zalán között:


Anya és Apa: "menjünk kirándulni, vagy legalább egy kicsit sétálni!" Zalán: "neee, inkább maradjunk itthon!" Anya és Apa: "de most nincs annyira hideg, és nézd, a hó is szállingózik!" Zalán: "nem akarok!" Anya és Apa: "biztos, hogy megjön majd a kedved, tudod, múltkor is mennyire élvezted! Na, öltözés, indulunk! Látod, Simon már veszi is a cipőjét!"



Nem, nem vagyunk annyira kegyetlen szülők, hogy mindig a saját akaratunkat szeretnénk érvényesíteni, csak arra törekszünk, hogy a fiúk minél többet legyenek a szabadban télen is. A kezdeti nyafogás után általában megjön Zalán kedve, és élvezi a "kirándulást". Persze, nagy távokat még nem teszünk meg velük (az egyik lassan jön, és néhány méter után súlyos lábfájdalma lesz, a másikat babakocsiban toljuk), de maga a kimozdulás is öröm. Nekünk persze.

Nekik ez még uncsi. Nem történik semmi, csak megyünk a fák között. Sehol egy dinó vagy egy mamut. Dögunalom.

A sokadik kirándulás=szenvedés után elkezdtem gondolkodni, hogy mivel tehetném izgalmasabbá a túrát Zalán számára. Találtam is néhány szuper ötletet, ezeket szeretném most megosztani veletek, hátha ti is hasonló (túra)cipőben jártok.


1. Kincses doboz. Ürítsetek ki egy gyufás dobozt (mi nem szokásos kicsit, hanem az egyel nagyobbat használtuk)! Ragasszatok rá egy matricát, hogy barátságosabb legyen, és tegyétek be a kirándulós zsákba. A feladat az, hogy gyűjtsetek bele minél több kincset: termést, levelet, mohát, bogyókat, tobozt, kisebb ágakat, stb. Bármi jöhet, amit az erdőben találtok. Ha több gyerek is részt vesz a gyűjtögetésben, akkor a végén győztest is lehet hirdetni! Hajrá!



2. Törzs-dörzsi. Pakoljatok a hátizsákba papírt és zsírkrétát! Válasszatok egy érdekes kérgű fát az erdőben, nyomjátok a törzsére a papírt, majd kezdjétek el színezni! Hamarosan meg fog jelenni a minta a papíron! Csuda izgalmas! Mi marokkrétát használtunk, így könnyebben kirajzolódott a minta.




3. Nagyíts! Biztos mindenkinél lapul egy nagyító otthon. Most ezt is pakoljátok be kirándulás előtt! Vizsgáljatok meg minden apró dolgot az út során, amire kíváncsiak vagytok. Pl. fakéreg, moha, csipkebogyó, tüskék, hópelyhek, lábnyomok a sárban, befagyott pocsolyák, stb. Télen nem, de a többi évszakban a bogarak a legizgalmasabb megfigyelni valók.


4. Madáretetés. Készítsetek eleséget a madaraknak és vigyétek ki nekik az erdőbe vagy az udvarra! Kedvenc csemegéik: pattogatott kukorica (pl. cérnára fűzve), magok, alma.



5. Madárles. Vigyetek magatokkal távcsövet és kémleljétek a tájat, a madarakat, a fákat!




Boross Nóra


96 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Zalán 4.

bottom of page